Problemen in je zwembad…

Iedereen droomt wel eens van een eigen zwembad in zijn tuin, maar niet iedereen denkt aan het bijkomende onderhoud. Een zwembad vormt immers een broeihaard van bacteriën.

De meest voorkomende zwembadproblemen:

Zwembadalgen

Hoewel algen geen ziektes veroorzaken is de meest voorkomende klacht van zwembadeigenaars. Dit komt vooral doordat algen zichtbaar zijn.

Het zijn planten die zonlicht en koolstofdioxide omzetten in voedsel. Dit voedsel doet dienst als voedingsstof voor bacteriën, die op hun beurt wel voor ziektes kunnen zorgen.

Wie de zwembadalgen niet kan controleren verkrijgt al snel troebel tot groen water dat voor onaangename geurtjes zal zorgen.  Als er zwarte algen in je zwembadwater woekeren kunnen er zelfs vlekken ontstaan op de wanden en de vloer.

Algen zijn echter makkelijk te voorkomen het gebruik van voldoende chloor en eventueel bijkomend een mineraal ontsmettingsmiddel. Indien er toch algen zouden zijn ontstaan is er een agressieve behandeling nodig met chloor of een algicide.

Zwembadgebonden ziektes

Een zwembad wordt voortdurend blootgesteld aan besmetting. De laatste jaren is het aantal ziektes en besmettingen zelfs opgelopen doordat vele bacteriën immuun zijn geworden tegen de traditionele chloor.

Daarnaast verliest de chloor sneller zijn kracht indien er meer mensen in een zwembad zitten. Aan de andere kant is het dan weer slecht voor de gezondheid om te veel chloor gebruiken. Een mineraal ontsmettingsmiddel kan hiervoor de oplossing bieden.

Brandende ogen

Als er klachten zijn van brandende ogen, neus of een droge, geïrriteerde huid, is de chloorhoeveelheid vaak niet goed gedoseerd. Indien dit wel zo is, kan een mineraal ontsmettingsmiddel de oplossing betekenen.

Sterke chloorgeur

Hoewel een sterke chloorgeur anders doet vermoeden wijst dit op een tekort aan chloor in het water. Onvoldoende hoeveelheden chloor reageren immers met ammoniak en andere stikstof bevattende verbindingen waardoor er een sterke geur vrij komt.

Troebel water

Troebel water kan op verschillende oorzaken wijzen zoals een te hoge pH-waarde, een te hoog alkaline- of chloorniveau,… Om te weten wat de veroorzaker is in jouw zwembad voer je best een simpele test uit.

Vlekken

Vlekken op de wanden zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar kunnen wel onaangenaam zijn. Het is dan ook best je zwembad goed te onderhouden en te controleren op het pH-, alkaline-, calcium- en metaalniveau.

Dit bericht is gepost op 30 september 2011 om 1:28 pm uur en is geplaatst in Zwembaden. Reacties zijn tijdelijk gesloten, maar je kunt wel trackbacken vanaf je eigen site.

Reacties zijn gesloten.

Andere interessante artikels:
© 2024 · producteninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.